Mühendislik Tamamlama Tercih İşlemleri Başladı mı?

Mühendislik Tamamlama Tercih İşlemleri Başladı mı?



Mühendislik Tamamlama Tercih Kılavuzu ÖSYM İndirmek için Tıklayınız

Mühendislik Tamamlama Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2016 Mühendislik Tamamlama Tercih Kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandığı zaman takvim2019.com sitemizden ulaşabileceksiniz. Kılavuz bilgilerine göre, 31 Temmuz 2016 tarihinde yapılan 2016 Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2016-Mühendislik Tamamlama) sonuçlarına göre yapılacak. Yerleştirme işlemi için adaylardan tercih alma işlemleri ... Ekim 2016 tarihleri arasında ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.

Sınava başvuran ancak, ... Temmuz 2016 tarihi itibarıyla mezun durumda olmayan adaylar tercih yapamazlar.

Tercih bildirimi aşamasında ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde yer alan eğitim bilgileri alanlarında değişiklik yapmak isteyen veya eksik eğitim bilgilerini düzeltmek isteyen adayların Ekim 2016 tarihleri arasında (resmi iş gününde ve resmi iş saatleri arasında) ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine (ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinin adresi ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer almaktadır.) bu bilgilerini düzeltmek için başvurmaları gerekmektedir. Eğitim bilgilerinde yapılacak tüm işlemler resmî belgeye dayalı yapılır. Eğitim bilgileri eksik veya hatalı olan adayların bu bilgileri, ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü görevlisi tarafından belgeye dayalı olarak eğitim bilgilerini gösterir resmî belgeleri ile (diploma, mezuniyet belgesi vb. belgenin onaylı bir örneği) kontrol edilerek alınacaktır.


1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanan ve 7.8.1992 tarih ve 21308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği”nin 6. maddesi ile Yükseköğretim Genel Kurulunun 06.06.2013 tarihli kararı gereği yapılan Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavının (2014-Mühendislik Tamamlama) yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülecektir.

Bu kılavuz, 2016-Mühendislik Tamamlama ile ilgili olarak yerleştirme esaslarını kapsamaktadır. Yerleştirme işleminde bu kılavuz ile birlikte, 2016 Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.


2. TERCİHLERİN ALINMASI

Tercih işlemleri Ekim 2016 tarihleri arasında olacaktır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih ve yerleştirme işlemlerinde adayların başvuru bilgileri esas alınacaktır. Bu bilgilerde değişiklik istekleri Merkezimizce işleme alınmayacaktır.31 Temmuz 2016 tarihinde yapılan sınavda, 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alınacaktır.

Hangi teknik öğretmenlik programından mezun olan adayların hangi mühendislik programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki mühendislik programlarından yapmaları gerekmektedir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, mezun olunan alan bulunarak hangi alanlardaki programların tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir.

Tablo-1, geçiş yapılabilecek programların kodlarını, adlarını, kontenjanlarını ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan programların koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir.

Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır.

Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur. Adaylar geçiş yapmak istedikleri programları istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.

Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerde değişiklik/iptal talep eden dilekçeler Merkezimizce işleme alınmayacaktır. Temmuz 2016 tarihinden önce mezun olan adaylar tercih yapabileceklerdir. Temmuz 2016 tarihinden önce mezun olmadığı halde tercih yapan adaylar bir programa yerleştirilseler bile ilgili Üniversite tarafından kayıtları yapılmaz. Adayların yerleştirildikleri programlara kaydolmaları için ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta belirtilen koşulları karşılamaları gerekir.

Yerleştirildikleri hâlde ilgili mevzuatta öngörülen koşulları karşılamayanların yerleştirildikleri Üniversite tarafından kayıtları yapılmaz.


3. Y E R L E Ş T İ R M E

Yerleştirme, adayların puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Adaylar arasından, bir tamamlama programını tercih edenler puan sırasına koyularak ve en yüksek puan alandan başlanmak üzere kontenjan sayısı kadar aday programa yerleştirilecektir. Tercihlerinin hiçbirine yerleşemeyen adaylar puanları ne olursa olsun sınavda başarısız sayılacaktır.

Aynı programı tercih etmiş olan adayların puanlarının eşit olması durumunda, söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde mezuniyet tarihi günümüze daha yakın (yeni mezun) olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.


4. YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir. Üniversiteler tarafından kayıtlar yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 5 iş günü içerisinde yapılacaktır.


2016-Mühendislik Tamamlama Sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2015-2016 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

Adayların başvuruda verdikleri bilgilerin sorumluluğu kendilerine aittir. Sınava başvuran ancak, Temmuz 2016 tarihi itibarıyla mezun durumda olmayan adaylar tercih yapamazlar. Bu durumdaki adaylar tercih yaparak bir programa yerleştirilseler bile ilgili Üniversite tarafından kayıtları yapılmaz.

Adayların yerleştirildikleri programlara kaydolmaları için ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta belirtilen koşulları karşılamaları gerekir. Yerleştirildikleri hâlde ilgili mevzuatta öngörülen koşulları karşılamayanların yerleştirildikleri Üniversite tarafından kayıtları yapılmaz.


MEZUN OLUNAN PROGRAMIN ADI VE KODU

Başvuruda adaylar tarafından bildirilen mezuniyet alanları ve kodları:

Kodu Programın Adı

3125 BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ
3126 BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
3128 BİLGİSAYAR VE KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ
3154 DÖKÜM ÖĞRETMENLİĞİ
3161 ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ
3164 ELEKTRONİK ÖĞRETMENLİĞİ
6165 ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ
3167 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME ÖĞRETMENLİĞİ
3172 ENERJİ ÖĞRETMENLİĞİ
3236 KALIPÇILIK ÖĞRETMENLİĞİ
8347 KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ
5117 MAKİNE ÖĞRETMENLİĞİ
3253 MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYONU ÖĞRETMENLİĞİ
5120 MEKATRONİK ÖĞRETMENLİĞİ
8231 METAL İŞLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
3260 METAL ÖĞRETMENLİĞİ
3264 MOBİLYA VE DEKORASYON ÖĞRETMENLİĞİ
8233 MOTOR ÖĞRETMENLİĞİ
3278 OTOMOTİV ÖĞRETMENLİĞİ
3323 TALAŞLI ÜRETİM ÖĞRETMENLİĞİ
3326 TASARIM VE KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ
3329 TEKSTİL ÖĞRETMENLİĞİ
3330 TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENLİĞİ
8350 TELEKOMÜNİKASYON ÖĞRETMENLİĞİ
3333 TESİSAT ÖĞRETMENLİĞİ
3359 YAPI ÖĞRETMENLİĞİ